Kako prepoznati ekser gljivice na nogama

Najmračnije od ekser tanjir, svoje suši, delameliranje, i deformacija može biti znak razvoj ekser gljivice (onychomycosis). Mnogo pacijenata zbuniti inficirani povrede, ili psorijaza. Da spriječimo pogoršanje bolesti, ti treba da znas kako da identifikuje gljivice na noktima, svoje vrste i simptome.

Vrste gljivice nokte

Gljivice

Najčešće, gljivicna infekcija siri ne samo na ekser i utiče o ekser zoni. Također pati od kože nogom i interdigital naborima kao ruke i noge (atletskog stopala). Među najčešći patogenom organizme da izazvati negativne promene mogu biti istaknuti:

 • i kvasac – pogodili, što je tanja, što dovodi do delameliranje od tanjir iz kreveta;
 • dermatophytes – prodiru u stratum corneum, izazvati izgled žute trake ili mrlje od white, što na kraju će povećati;
 • buđava prodire u gornji sloj tanjir i mijenja boju u zeleno, gray ili crna.

Kad infekcija utiče na nokte, u početku je to faze već pokazuje promjene na osnovu kojih, možemo da razlikujemo 3 glavna tipa gljivica.

 1. Distalne onychomycosis. Poraz počinje sa ivice stratum corneum, i onda je infekcija pokrete u bazu tanjir. Čavao postaje greyish, komplikuje ili stanji, ruši, i na kraju je skoro potpuno uništen.
 2. Proksimalnu gljivična. Širi od centra tanjir, što je najmračnije i uništenja.
 3. Površinska onychomycosis. U pratnji izgled bele mrlje u centru ekser, ili u svojoj ivice. Ranije u bolesti tanjir nema deformations, ali na dodir vidljiv looseness to eventualno vodi do promjene krevet i gubitak ekser.

Prvi znakove i simptomi ekser gljivice

Razvoj gljivice nema skrivene tokova. Nekoliko dana poslije zaraze prvi znakove i simptome koji će vremenom postati svjetlije.

 1. Čavao raste dosadno, gubi svoje sjaj, mijenja obrazac tablice izgleda žuto ili bele mrlje, longitudinale pruge.
 2. Mijenja oblik ekser, je svoje deformacija, što je u pratnji zgušnjavanje ili stanjivanja stratum corneum. Ovo stanje vodi do delameliranje, hrana tanjira, i dalje odvojena od kreveta.
 3. Iskusili bol kada je pritisnuo. U stratum corneum i okolnom tkivu postati upaljene.
 4. Osip između prstiju, i smrad iz utjecalo na noktima.
Čisteći

Ovi simptomi i znakova pomognem identificirati ekser gljivice u ranoj fazi, i za razliku od drugih bolesti (modrice, psorijaza, ekcem, lišaj).

Dijagnostički metode

Postupak za otkrivanje onychomycosis ili gljivičnu infekciju obično ide kroz nekoliko faza, koji uključuju specifične metode: klinički sliku, mikroskop.

U početku, stručnjak privuklo pažnju na simptome i pritužbe pacijenta, skupljaju klinički podataka. Nakon inspekcije čavao tanjir i koža oko njih doktor prije identifikacija od infekcije, a bez slične bolesti (psorijaza, crvena osip, problemi sa normalnim dijetu za nokte).

Za potvrdu od bolesti specijalista čini materijal za vođenje mikroskopski ispitivanje. Pogođenih područja uzme uzorke tkiva u laboratoriju uslove je tretiran sa posebnim supstanca.

Preciznije dijagnozu gljivična imovinu pomaže u studiju biološki materijal. Analiza je izvršena nakon mikroskop. Sije je uradio grebanje. Uzorak ugroženim tkivo je postavljena u hranjivih tvari za gljivice okruženju. Nakon 3-5 dana li mogu dobiti rezultate procedura. Vrsti gljiva uspijeva da naučiš struktura kolonije, njihova čudno rasta i specifičnih boja.

Hvala na biološka istraživanja tačno odredim vrstu virus i njegova osjetljivost na određeno antimicrobials. To dopušta, ne samo utvrditi točan patogen, ali i odaberite djelotvorna terapija.

Kako identificirati ekser gljivice u kući?

Najmračnije od ekser tanjir, svoje porosity i uništenja, možda se nisi uvek pokazuju onychomycosis. Da saznamo da li je gljivicna infekcija možete koristiti jod i kalij permanganate.

Definiraj onychomycosis od kalija permanganate

Postupak za identifikaciju gljivica je potrebno malo vremena i nije lako provesti. U posudu tople vode u neke rastvore mangan da se slab rješenje. Stavi tečnost ruka ili noga, pričekajte 5-10 minuta. Tokom tog vremena, zdravo nokti će biti slikao u smeđe boje, pogođenih područja ostaje nepromijenjena.

Identifikaciji ekser gljivice sa jod

Za razliku od mangan, jod možda ne ukazuju na prisustvo patogena onychomycosis. Pomaže da iskljucimo druge gljive, posebno tinea versicolor. Ako koža oko ekser pojavio se ljušti, crvenilo, trebao tako zone biti tretiran sa jod. Zdravo koža je skoro je mrak ispod alkoholičar rješenje, ali čime se utjecalo na mesta će biti bogata, tamna boja.

Kako da razlikujem gljivicna infekcija nokte od drugih bolesti?

U prvom stadiju razvoja gljivicna infekcija može biti zbunjena sa kožne bolesti (psorijaza, osip) ili traume iz ekser. Da ne trčite negativan manifestacija, to je važno da znate glavne razlike od gljivična rasta.

Mangan
 1. Najmračnije od ekser tanjir, izgled žute tačke i longitudinale pruge, što je na kraju postalo veće i probiti dublje u ekser.
 2. Gladak napredovanje bolesti bez egzacerbacije što i mirni, kao što je slučaj u psorijaza. Gljivica postepeno deformiše čavao tanjir, dok svoj odred iz kreveta.
 3. Smrad i bolno senzacije, također razlikuje gljivice od povrede, ili psoriatic lezije, ekcem, lišaj.
 4. Izaziva gljivica može biti pristup javnim mjestima (bazen, sauna), nosi uske cipele (microtrauma i nestaje), pojačano znojenje noge, osip od pelena, i kontakt sa inficirani osoba.
 5. Gljivice u početku izgleda na jedno posebno prst, često veliki, onda to utiče na ostale zglobovi i interdigital područja.

Ove razlike pomognem identificirati gljivice u ranom stadiju razvoja. Glavna stvar je, da razumem to samo-dijagnoza je ne dovoljno. Za djelotvorna terapija ti je potreban pregled kod specijaliste.

Mycosis – gadan i podmukla bolest koja može da se pretvaram kao drugi pathologies (psorijaza, ekcem). Važno je da promatrati nokte i noge, i kad sumnjivo simptome u vrijeme da vidiš doktora za pravovremeno tretman.