Ekser gljivice

Tamo je teško da je osoba koja je imala nikad čuo za takvo patologiju, kao ekser gljivica. Nekoga upoznati sa dijagnozu za oglašavanje od lijekova, i neko saznao o bolesti iz prve ruke, ostavljajući dermatolog je ured ili s dijagnozom to sebi.

Gljivice

Definiciji

Medicinski izraz onychomycosis (lat. onychomycosis) je latinski i znači ekser gljivica, i piše zarazne bolesti gljivicna prirode. Ovo je najčešće u svijetu, poraz ekser tanjir i susjednoj mekog tkiva: prema statistici u svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (koji), i atletsko stopalo utiče na oko 27% ljudi, i ovo cifra je skoro dva puta broj gljivicna infekcija nokte na prstima.

Vrsta gljivicna infekcija nokte

Onychomycosis obicno tajna prema izgled pogođenih područja. Kao simptom klasifikacija obavlja nešto što izgleda kao gljivice na nokte, to differentialsa tri vrste, zavisno od toga u kliničkom manifestacija:

 • zakržljalim, ili onycholitic – u koji je čavao tanjir je uticalo na značajno, do točke od odbijanja iz ekser krevet;
 • hipertrofična obrazac, koji su izgubili prirodni sjaj za nokte mijenja boje (white ili, naprotiv, u mraku) i strukture (opipljive komplikuje) s dolaskom različite vrste deformations čak i slomi na rubovima;
 • normotroficheskie – vrste odlikovala najmanjeg štete, u kojoj je čavao tanjir nije sacuvali, a preostalih sjajni i glatko, ali još uvijek pa, pretvorio pojavom od mjesta, pruge i druge vidljiva promjene u svom prirodnom transparentnost i boju.

Tamo je još jedan klasifikacija prema kojem ekser gljivica je podijeljen u tipovima u zavisnosti od lezije:

 • ukupno, u kojoj patogenom proces pokrivao celu ekser tanjir;
 • distalne oblik lezije samo slobodan kraj ekser glume na prst blok;
 • uz to uništava ivici tanjir, ostavljajući ekser okno (preko puta besplatno ivici čavao!);
 • bočne oblik lezije utiče na bočne strane ekser tanjir.
Ekser gljivice

Izgleda kao patologiju

Često među stanovništva gljivična ekser bolesti su sličnost sa drugim dermatološku bolesti gljivicna prirode. Ovisno o faza bolesti, nokte počne da izgleda nezdravo jer izgubiti prirodni Sjaj i otvorenost.

Od glatko i stan, su postale debele i deformirano, i prekrivena sa različitim bojama (obično bijeli ili prljavo žute) tinge. Meko tkivo biti uništena od parazita keratin sloj je također uključen u zapaljive odgovor, otok.

Ako pogledaš slike od uništenje ekser tanjir iz perspektive dinamiku bolest, to može biti podijeljeno na tri zaredom faza:

 1. U prvom stadiju, skoro ni traga, osim za svetlo mrlji, tufne pruge na rekord.
 2. Takozvani tešku fazu, brzopotezni na početku, svi simptomi onychomycosis postane jasno.
 3. Napredna pozornici – to je krajnji degeneraciji od ekser, možda je nadopunjen jedan smrad trulog tkiva.

Simptomi gljivice na nokte

Simptomi atletsko stopalo odgovara slijed za razvoj patogenom proces, brzina koja zavisi od specifični tip patogen i pojedinačne karakteristike zdravstvenog stanja bolestan.

Kako da utvrdim ekser gljivice pre nego što te posjetiti dermatolog je ured? Pogledaj pažljivo karakteristika simptome koji prate gljivicna infekcija ekser tablice na prste:

 1. Prvo, nokat tanjir izgubiti sjajne sjaj, postane dosadno i težak.
 2. Onda iz je proziran i roze, za nokte mijenja boje, postaje bjelkasto, gray ili prljavo žuta.
 3. Da se ploča debljine se povećava.
 4. Na površinu tijela manama se pojavljuju u obliku pruge, talasi, udarci, oblinama, itd.
 5. Čavao izgleda, krhke, počinje da eksfolijacija i raspasti.
 6. Prsti zbog uspon zapaljive procesa početi da emitira neprijatnih mirisa.
Patologiju

Na kraju, potpuno uništena izložene ekser onycholysis, odnosno razmazala, izlažući je pringtime krevet.

Uzroci onychomycosis

Patologija je jedan od manifestacija od mycosis, što je gubitak u ovom slučaju, nokat tanjir mikroorganizme-dermatophytes jednog (ili više!) tri rodova:

 • Microsporum (vrsta canis);
 • Trichophyton (rubrum vrste – 90% svih gljivicna infekcija, mentagrophytes, interdigitale, i tonsurans) je najčešći akuzativ agenti gljivicna infekcija;
 • Epidermophyton (floccosum vrsta).

Predstavnici svih tri rodova, Ujedinjene u kolektivnu ime "lak gljivice", kad je uzela, kolonizujete (odnosno, lokalizirana) keratinized derivat epidermisa kožu:

 • nokti;
 • kosa.

Razlog za selectivity od staništa na mikro-paraziti laži što je u njihovoj moći: svi članovi kao izvor energije koriste fibrillar proteina keratin, tako uništiti nokte i kosu.

Metode od infekcije

Sve vrste bolesti-uzrokuje patogena prenose kontakt način:

 • fizički kontakt zarazene osoba zdravo;
 • koristi stvari koje doći u kontakt sa utjecalo na dijelove tijela (cipele, lične stvari, itd.).

Kontakt sa nokte ili kožu, koji je postao staništa na parazit, koji omogućava dnevnoj predstavnici gljivice na zdravi su delovi tela.

U isto vrijeme da akuzativ agent onychomycosis je mogao da izvrši napad u ljudskog tkiva zahtijeva uslove kao što su:

 • šteta da kožu integritet (dermatitis, osip od pelena, vaskularni i kožne bolesti, ogrebotine, rane, itd.);
 • oslabljeni imunitet;
 • prisustvo istovremeno bolesti (genodermatosis i hemolitièku bolest, imuni i endokrini poremećaj);
 • primamo citotoksičnog i hormoni pripreme i antibiotike.
Kako da prepoznala bolest

U vezi sa navedeno, penetracija od parazita u tijelu zdrava osoba nije u svim slučajevima, bez izuzetka, vodi u kliničkom manifestacija od bolesti ili samo vrlo lagano izrazio oblika patologiju.

Zbog određenih individua uslovima, uključujući i jak imuni zaštitu, da osoba bude pa, zdravo, postaje nosač od parazita, inficira druge ljude.

Kako da prepoznala bolest

Zbog sličnost od mycotic lezije sa mehaničkom simptome deformacije, a drugi pathologies od ekser tanjir, na osnovu klinički dijagnoza je ne samo vanjski znakove — šta je čavao gljivice — i još i još nešto svoje rezultate mikro-studija.

Za laboratorijske analize su koristili komada zavjere utjecalo na ekser, proizvode uzorke za gljivice na nokte sa posebne alate.

Posebne vrste parazita je otkriven od strane dva vrlo zgodno istraživanja:

 • kulture za postavljanje biološki uzorak zaraženo tkivo na poseban hranjivih tvari srednje;
 • molekularno-biološki metod ili takozvana polymerase lančanu reakciju (SONDU).

Preciznije DNK dijagnoza je još uvek nije uobičajena.

U odgovor na pitanje: "kako prepoznati ekser gljivice u kući", iskusni dermatolozi će ti savjetujem da se konsultujem specijalista za obavljanje sveobuhvatan i u potrebno slučajeva, i diferencijalna dijagnoza.

Šta je opasnost od ekser gljivice

Minutu su dobri, jednostavni ekser gljivice simptomi je ipak neprijatno, ali tradicionalno za gljivicna infekcija: raslojavanje od ekser, bol, itd.

Ali u nekim slučajevima mycotic može pridružiti, na primjer, bakterijske infekcije, ili bolest može nastati tačno, sa pojavom od žuljeve, čireve, plačući oblastima u obližnje meko tkivo.

Ponekad, medicinske terapije, u toku dugoročno, ambulante (više od 16 nedelje!), ne neefikasno, i bolest napreduje.

Koliko je opasno je čavao gljivica, dugoročnu izlječivo? Na zapaljive proces umešan tijela i njihovi sistemi, i onda možda treba hitno hospitalizacija pacijenta.

Metoda u liječenju gljivice na nokte

U ranoj fazi zaraze, konvencionalna lijek koriste konzervativan metode kroz sastanak liječenja.

Anti-mycotic droge, dizajniran da uništi gljivice ispod noktiju, sadrže supstance mogla da spriječim aktivnost svoje razne promašaji. Da postigne djelotvorna terapija može biti upotrebljeno u raznim farmaceutsko oblika, ponekad kompleks dodijeliti:

 • pilule za uzimanje oralno (kroz poremećaja trakt, obično piti vodu), davali u odsustvu željeni efekat na neki lijek;
 • radila sam masti, paste i gelove za lokalne, aktuelni koristiti, sa primjene droge direktno uticale dio parazit tijelo;
 • aerosols;
 • rješenje (resorcinol, borne kiseline, sjajno green, itd.) i suspenzije, prijave za alat-natopljena maramice za pogođenih područja, ili upotreba droge u obliku terapeutski kupatila.

Na lekove obično dva puta dnevno dok rješavanje klinički manifestacija. U slučaju značajne keratoza da olakša penetracija doza formirati u keratin formaciju je provodi svoje djelomičan odreda. Ako znakove ekser gljivice ukazuju na pored od srednje bakterijske infekcije, pacijenti preporučio kombinacija antibiotike.

Važno! Ako ti odmaralište da sistemski Anti-mycotic znači da monitor moguće funkcionalan poremećaja nužno proizvode biokemijske studija jetre (analizu krvi serum na prisustvo bilirubin, u prisustvu enzima aspartate aminotransferase, gama-glutamyltransferase, itd.

Ako pacijent, dežurni, na primjer, nokat gljivice na svoj palac, odjednom pojavljuju akutnu upalu i/ili ozbiljne svrab, odmaralište da znači:

 • antihistaminicas (otok i upalu);
 • smanjiti osjetljivost (smanji osetljivost).
Dezinfekcija

Terapija kroz upotrebu farmaceutsko agenata, kao pravilo, je naravno i treba dugo vremena da se ne manje od tri meseca!

Ovo tretmana je zbog uvođenje patogen u strukturu ekser, potrebno je vrijeme za novosti to, u skladu sa postepeno obrezivanje pogođenih područja. Ako se bolest prenosi na pozornicu na kojoj liječenje ne daje pozitivne rezultate (ukupno oblik) ili pacijenta – osoba starog, odmaralište da radikalne metode, kirurški uklanjanje parazit uništio ekser.

Prevencija

Najbolji tretman je preventivni aktivnosti, od sprječava je mnogo lakše nego što prvo da sredimo gljivice na ekser, i onda riješi to. Dobar način da se spriječi zaraza se zalaže se strogo drzite pravila za ličnu higijenu, posebno na javnim mjestima, u velikoj opasnosti potencijal kontakt sa izvorni govornici od mycosis, kao i sprečavanje:

 • osnovne, izuzetna, nenormalno dryness kože, ogrebotine, manje rane i hyperhidrosis, i u slučaju njihova događanja – brzo liječenje, na primjer aluminijske hidrohlorida 15% sa ditilinom glikol 1% za prekomernu znojenja za noge;
 • srednje dezinfekcije poseban rješenja stvari u kontakt sa izvor atletsko stopalo (cipele, peškire, itd.).

Imam pravu informaciju od što izgleda ekser gljivica, to je realna da zaštititi sebe i svoje obitelji sa upad, i u slučaju oboljenja blagovremeno i prikladno tretman metode mogu ubrzati oporavak.