Gljivice na noktima (onihomikoza)

gljiva na noktima noktiju

Onihomikoza je bolest noktiju na rukama i nogama, uzrokovana predstavnicima gljivične mikroflore, koja postepeno dovodi do uništavanja nokatne ploče s promjenom njene strukture, boje, oblika.

Uzročnici onihomikoze uključuju tri vrste gljiva:

 • Dermatomiceti. Dermatomiceti su parazitske gljive, čiji su glavni predstavnici Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton. U 80-85% slučajeva upravo su dermatomiceti izvor gljivica na noktima.
 • Gljive iz roda Candida (poput kvasca). Gljiva Candida prisutna je u mikroflori bilo kojeg ljudskog tijela, no po svojoj prirodi može početi brzo se razmnožavati, što uzrokuje gljivice na noktima. Gljivica Candida inficira površinu nokta u 8-10% slučajeva.
 • Pljesniv. Plijesni su najrjeđi mogući uzročnici gljivica na noktima; zaraze se samo u 5-6% slučajeva.

Uzroci gljivica noktiju

U 100% slučajeva, onihomikoza nastaje kao rezultat oštećenja kože mikotičnim patogenima. Kontakt kože stopala sa zaraženom površinom dovodi do prodiranja gljive kroz gornje slojeve epitela u nokat, a posljedično i do daljnje deformacije nokatne ploče. Prema lokalizaciji lezije moguće su sljedeće vrste onihomikoze:

 • Gljiva ulazi u nokat kroz rubnu površinu nokta. Budući da je u prvim danima infekcije gotovo asimptomatski, pacijentu je teško primijetiti bilo kakve promjene. Ali kako gljiva raste u samom sloju nokta, hiperkeratroza počinje da se razvija. Hiperkeratroza nastaje promjenom boje nokta iz svijetlo ružičaste u žućkastu, veza između površine nokta i nokatnog korita također je oslabljena, što dovodi do raslojavanja, ljuštenja.
 • Gljiva može ući u nokat kroz slobodnu površinu nokatne ploče. To se događa kada spore imaju visoku keratolitičku sposobnost (brzo uništavaju keratin). U ovom slučaju, infekcija nokta događa se mnogo brže u odnosu na prvu opciju.
 • Kroz nabor nokta (područje kože uz nokatnu ploču). Nešto je rjeđi, međutim, ovom metodom infekcije može započeti upalni proces matrice nokta (zona korijena).

Faktori rizika koji mogu izazvati gljivičnu infekciju noktiju

 • ravne noge ili druge karakteristike strukture, razvoj stopala;
 • proširene vene na nogama;
 • smanjen imunitet zbog prethodnih bolesti;
 • HIV infekcija;
 • pojačano znojenje;
 • nošenje cipela i odjeće od sintetičkih materijala;
 • niska aeracija stopala. Ponovo se javlja zbog neudobnih i uskih cipela;
 • mehanička oštećenja stopala;
 • ogrebotine, ogrebotine, otvorene rane;
 • samo uklanjanje uraslog nokta;
 • česta upotreba antibiotika;
 • bolesti kandidijaze (uglavnom kod žena);
 • popratne bolesti. Dijabetes melitus, poremećaj rada štitnjače, dermatološke bolesti, bolesti želuca, gušterače, prekomjerna težina mogu takođe povećati rizik od onihomikoze do 6-8 puta;

Pa, pored ovih čimbenika, postoje i načini putem kojih se možete direktno zaraziti gljivicama na noktima.

 • Korištenje općih predmeta za ličnu higijenu (plavac, umivaonik, papuče, japanke)
 • Posjećivanje javnih sauna, kupatila, bazena, svlačionica bez cipela.
 • Nošenje tuđih cipela
 • Nepridržavanje standarda sterilizacije u kozmetičkim salonima (posebno pedikir).

Simptomi, oblici onihomikoze

Simptomi bolesti zavise od mnogih faktora: starosti, oblika onihomikoze, stepena infekcije, stanja organizma u cjelini. Simptomi infekcije gljivicama na noktima praćeni su svrbežom, pečenjem i iritacijom kože.

Trenutno dermatolozi razlikuju pet glavnih oblika oštećenja gljivica na noktima:

 • Hipertrofičan. Karakterizira se oštrim zadebljanjem ploče nokta. Debljina nokta može premašiti 3-4 mm - to je zbog povećanja malih ljuskica kože koje rastu na zaraženoj površini nokta. Bočni dijelovi ploče nokta podvrgnuti su najvećem razaranju; srednji (središnji) dio se, naprotiv, zadeblja. Na rubovima se nokat počinje jako drobiti. Zbog hipertrofičnog oštećenja nokat postaje zakrivljen, uzak i vrlo gust. Uz to dolazi do oštre promjene boje nokta, praćene pilingom.
 • Normotrofni. To je najlakši oblik, jer se nokat, kada je zahvaćen gljivicom, ne zadeblja, ali ostaje isti. Mijenja se samo boja nokatne ploče. Gljiva započinje pojavom male žute mrlje koja zatim brzo raste. Ako se ne obratite specijalistu i ne započnete liječenje, mrlja će s vremenom povećavati veličinu, postepeno zahvatajući cijelo područje ploče nokta. Budući da osoba može brzo otkriti promjenu boje, onihomikoza se može dijagnosticirati u prilično ranoj fazi bolesti.
 • Atrofični (oniholitički). Atrofični oblik onihomikoze prati oštra promjena boje nokta od ružičaste do sive, uz naknadno uništavanje strukture nokta. Karakterizira se brzim napredovanjem, što na kraju dovodi do potpunog odvajanja ploče nokta od nokta. Drugim riječima, pacijent može slučajno zakačiti ili otkinuti zaraženi nokat i potpuno ga "ukloniti". Završna faza atrofičnih gljivica je nekroza tkiva nokta.
 • Bočno i distalno. Bočni oblik se često dijagnosticira zajedno s distalnom vrstom gljiva. Simbioza ovih sorti dovodi do promjene boje nokatne ploče, počevši od pojave uzdužnih žućkastih žljebova, praćenih povećanjem površine lezije nokta. U roku od 4-5 tjedana, u nedostatku odgovarajućeg tretmana, stanice nokta počinju odumirati, a sam nokat se jako mrvi. Završna faza bočne lezije noktiju gljivicom je potpuno izlaganje nokatnog kreveta, što je opasno rizikom od infekcije na sluznici.
 • Ukupni oblik onihomikoze. Ukupna gljiva na noktima nedostatak je liječenja bilo koje od gore navedenih vrsta onihomikoze. Imajte na umu da nokat vrlo brzo mijenja boju, ljušti se, mrvi i zatim potpuno odbacuje sa nokta. U ovom slučaju potrebno je konzultirati ne samo dermatologa, već i kirurga.

Faze onihomikoze

Da biste se spriječili da se zarazite gljivicama na noktima nogu, važno je zapamtiti da se infekcija, kao ni naknadna deformacija nokta, nikada ne događa preko noći. U medicinskom smislu, ovo je primarna lezija, normotrofični stadij i hipertrofični stadijum bolesti.

U početnoj fazi nokat je zahvaćen samo na rubovima; istovremeno, veličina pogođenog područja ne prelazi 2-3 mm. U rijetkim slučajevima može biti zahvaćena slobodna ivica nokta. Prije oštećenja nokta direktno, koža stopala se zarazi. Pacijent osjeća svrbež, trljanje i kurje oči, mogu se pojaviti bolni žuljevi. Vremenom gljivica prelazi sa stopala na nokat. Ako u ovom trenutku primijetite promjene i obratite se stručnjaku, postoji šansa da u potpunosti sačuvate i vratite pločicu nokta u kratkom vremenu.

Normotrofni stadij je sljedeći stadij bolesti. Međuproces u kojem zadebljanje ploče nokta još nije započelo, ali zahvaćena područja nokta su već primjetna. Pogođena područja mogu biti mala (2-4 mm) ili mogu doseći veće veličine (više od 5 mm). Najčešće su izražene u obliku tankih okomitih pruga sa žućkastom bojom. Prva manifestacija gljivice na noktima nogu upravo je promjena boje: može se brzo primijetiti i započeti liječenje na vrijeme.

Završni stadij onihomikoze je hipertrofični stadij bolesti. Počinje stvaranjem male mrlje ispod nokta koja tada vrlo brzo raste. Može biti praćen upalnim procesom koji ide paralelno s stvaranjem gnojnih vrećica. Ploča nokta se zgušnjava, mrvi, ljušti, a zatim naglo postaje tanka i konačno, stanice nokta odumiru i dolazi do njegovog potpunog pilinga.

Važno: opasnost od hipertrofičnog oštećenja noktiju također leži u mogućnosti oštećenja obližnje kože i prelaska u hroničnu ravan. Ali takav razvoj događaja moguć je samo u nedostatku pravovremene medicinske intervencije i naknadnog liječenja gljivica na noktima.

Liječenje gljivica na noktima

Najrasprostranjeniji su razni antimikotični lijekovi. Mehanizam djelovanja takvih lijekova svodi se ne samo na uništavanje direktnih spora, već i na nakupljanje aktivne supstance u samoj pločici nokta. Time se izbjegavaju recidivi i štite noge od mogućih budućih ozljeda.

Prije odabira jednog ili drugog lijeka, morate definitivno proći mikrobiološku kulturu s identifikacijom vrste gljivica na noktima, proći potpunu dijagnozu i obratiti se dermatologu.

dijagnoza gljivica na noktima

U najmodernijim dermatološkim klinikama za dijagnozu onihomikoze koriste se sljedeće metode:

 • KOH mikroskopija
 • Visoko precizna PCR dijagnostika

Prije nego što propiše određeni lijek, dermatolog mora uzeti u obzir prirodu gljivične infekcije, vrstu onihomikoze, vrijeme proteklo od trenutka infekcije i još mnogo toga.

Najčešće korištene metode liječenja: lijekovi, laser i tradicionalna medicina.

Lijekovi

Među ljekovitim antimikotičkim lijekovima najrasprostranjeniji su lakovi, masti i tablete.

U početnim fazama gljivice preporučuje se upotreba lokalnih preparata, među kojima važno mjesto zauzimaju antimikotični lakovi.

Važno: Ako je liječnik propisao antifungalni lak, postupke nikada ne smijete preskočiti, jer u suprotnom neće doći do željenog učinka.

Pored lakova, postoje i posebne masti i gelovi koji imaju isto protugljivično djelovanje. Masti takođe spadaju u lokalne preparate. Najčešće stručnjaci prepisuju masti. Mast treba nanositi na zahvaćena područja nokta i stopala tokom određenog vremenskog perioda. Tačno vrijeme liječenja propisuje specijalista.

Postoje i antifungalne tablete. Za razliku od masti i lakova, tablete su lijekovi opće namjene koji se uzimaju oralno. Najčešće propisane antimikotične tablete su: Tablete se najčešće prepisuju ne u početnim fazama infekcije, već kasnije, kada je gljiva već ušla u normotrofnu fazu.

Lasersko liječenje gljivica

laserski tretman gljivica

Trenutno neke klinike nude hardversko liječenje gljivica noktiju laserom. Prodirući u subungualnu površinu, laserski zrak je zagrijava do zone rasta, čime ne samo da ubija gljivicu, već i stimulira rast novog nokta. Istraživanje naučnika pokazalo je da sistematskim zagrijavanjem ploče nokta na temperaturu od 60-70 stepeni gljivični mikroorganizmi umiru. Sličan toplotni efekt bez oštećenja okolnih tkiva može se postići samo uz pomoć laserskog zračenja, budući da laserski zrak ima dužinu koja reaguje samo na ćelije pogođene mikozama. Uprkos činjenici da metoda laserskog izlaganja leziji obećava potpuno uklanjanje gljivica na noktima, dermatolozi u pravilu preporučuju nekoliko sesija takvog liječenja. U usporedbi s terapijom lijekovima, ova metoda je mnogo skuplja i stoga nije pogodna za sve.

A za one koji su lijeni posjetiti liječnika, postoje lijekovi iz arsenala tradicionalne medicine

Stručnjaci savjetuju okretanje narodnim metodama isključivo u kombinaciji sa sistemskim tradicionalnim tretmanom koji je u toku. Takva sredstva mogu se koristiti kao preventivne mjere za uklanjanje vjerovatnoće ponovnog pojave gljivica u budućnosti.

Evo nekoliko recepata čija je djelotvornost u liječenju gljivica noktiju vjerojatna, ali uopće nije potrebna. Međutim, u nedostatku drugih mogućnosti za borbu protiv onihomikoze, nije zabranjeno koristiti ove jednostavne preporuke.

 1. Pogođena područja nokatne ploče tretiraju se 5% rastvorom joda dva puta dnevno. Kada se nanese jod, mogu se osjetiti lagani trnci i peckanje. Ako se nelagoda pojača, takvo liječenje treba prekinuti i obratiti se drugim metodama liječenja.
 2. Od propolisa se pravi 20% tinktura koja se zatim nanosi na područja kože i noktiju pogođena gljivicama. Djelovanje propolisa je u tome što pospješuje brzu regeneraciju oštećenih ćelija i obnavljanje nokta. Učinak propolisa postaje primjetan već nakon nekoliko primjena.
 3. Jedan od najpoznatijih načina samostalne borbe protiv gljivica je upotreba kombuche. Da biste pripremili oblog, trebate odrezati mali komad zrele kombuhe, upotrijebiti zavoj ili zavoj od gaze kako biste gljivu vezali za zahvaćeni nokat i ostavili je preko noći. Ujutro odvežite zavoj i uklonite mrtve čestice noktiju. Nakon toga je potrebno zahvaćeno područje i kožu oko njega tretirati jodnom otopinom ili bilo kojim drugim dezinficijensom. Preporučuje se nastavak obrade nokta kombuhom 3-4 tjedna.

Prevencija gljivične infekcije noktiju

 • Bilo koju bolest, uključujući onihomikozu, lakše je spriječiti nego izliječiti. Kako biste se zaštitili od gljivica na noktima i smanjili rizik od infekcije, trebali biste slijediti jednostavne preventivne mjere koje će vam pomoći da budete zdravi.
 • Prije svega, to je poštivanje lične higijene, posebno na javnim mjestima. To se odnosi i na vaš vlastiti stan, a još više na javna mjesta kao što su saune i kupke. Uvijek trebate nositi pojedinačne papuče, koristiti vlastitu lufu i plavac za njegu pete.
 • Ako primijetite prekomjerno znojenje stopala, trebali biste presvući cipele ili koristiti posebne osvježavajuće uloške. Ovi ulošci imaju poroznu strukturu, zbog čega normaliziraju cirkulaciju zraka.
 • Redovito pregledavajte stopala na mikro pukotine, ogrebotine i posjekotine. Ako se pronađu ogrebotine, mjesto trebate tretirati antiseptikom (alkoholna otopina joda i drugi).

Gljiva na noktima, kao i mnoge druge bolesti, možda se neće pojaviti odmah, pa je vrlo važno pratiti stanje noktiju i kože stopala. I najbolje je pažljivo slijediti sve propisane preventivne mjere - ove jednostavne akcije u budućnosti će uštedjeti vrijeme i novac potrošen na liječenje.