Kako prepoznati gljivice na noktima sa fotografije

S teškim unutarnjim bolestima, lošom prehranom, kao i s godinama, rast nokta usporava, struktura mu prolazi kroz promjene. Samo liječnik može točno utvrditi uzrok kršenja na osnovu rezultata testova i mikroskopskih pregleda.

Ali da biste dobili ideju o tome što se događa s noktima na nogama ili rukama, možete upotrijebiti fotografiju s gljivičnim bolestima različitih vrsta.

gljiva na noktima noktiju

Uzroci deformacije noktiju

Plijesni, gljivice slične kvascu i gljive dermatofiti uzrokuju zarazne bolesti noktiju (onihomikoza), koje pokazuju slične simptome.

Sve vrste gljivica noktiju na nogama ili noktima ruku deformiraju pločicu nokta, mijenjaju joj prozirnost, sjaj, boju, ova se sorta može vidjeti na predstavljenim fotografijama.

Promjene na noktu javljaju se ne samo kod onihomikoze, već i kod povreda, hronične paronihije (upale nabora nokta), psorijaze, ekcema ruku, dermatitisa. Prije nego što zaključite da postoji gljivična infekcija, morate razmotriti sve moguće opcije.

Znakovi gljivične infekcije

Najinformativniji znakovi gljivične infekcije su promjene boje nokatne ploče, prisustvo odvajanja nokta, površinske promjene - poprečne, uzdužne brazde na nokatnoj ploči, točkaste udubine, zadebljanje, uništavanje nokta.

proces razvoja gljivica

Ružičasta boja zdravog nokta određena je prozirnošću nokatne ploče i krvnih žila vidljivih kroz nju. Kod onihomikoze nokat gubi prozirnost, boja postaje smećkasta, žuta, rjeđe zelena, crna.

Gljive Candida i dermatofiti uzrokuju oniholizu - odvajanje zahvaćenog dijela nokta. Kada je zaražen dermatofitima, oniholiza se opaža s udaljenog ruba nokta, a kada je zaražen Candidom, nokat zaostaje za noktnim dnom u podnožju, u području polumjeseca.

Simptom kandidne gljive može biti upala bočnih periungualnih grebena - paronihija. Ova bolest ima bakterijske oblike uzrokovane streptokokom i stafilokokom, kao i one koji nisu zarazni - ekcemi, psorijaza, sistemski vaskulitis.

Kada je nokat na nogama zahvaćen gljivom Trichophyton rubrum, zahvaćena je ploča, kao što vidite na fotografiji, infekcija ne utječe na valjak. Ploča postaje žućkasta, jako se zadebljava, pod njom se dobro raspoznaju nakupljene gljivične mase.

Gljivice na noktima zbog infekcije dermatofitima

U 95% svih slučajeva gljivica na noktima bolest uzrokuju dermatofiti Trichophyton rubrum i Trichophyton mentagrophytes.

Trichophyton rubrum infekcija

Onihomikoza započinje kada gljiva prodire ispod ploče nokta sa slobodnog ruba. Gljivična infekcija naznačena je pojavom žućkaste mrlje, neravne, mrveće površine distalnog (udaljenog) ruba nokta u području mrlje.

distalno-lateralni oblikinfekcije dermatofitnom gljivicom Trichophyton rubrum je česta pojava. Na fotografiji možete vidjeti da se mrlja nastala unošenjem gljive nalazi uz bočni periungualni nabor nokta.

distalni bočni oblik gljivice na noktima

Gljiva Trichophyton rubrum u pravilu utječe na nožne prste, uzrokujući hiperkeratozu - nakupinu gljivica između nokatne ploče i nokatnog korita, što na fotografiji izgleda poput rastresite žućkaste mase.

U ovoj fazi gljiva zauzima beznačajan dio nokta, kao na prikazanoj fotografiji, a uz pomoć lokalnog liječenja moguće je nositi se s početnikom onihomikoze.

Bez tretmana, mrlja raste, postepeno zahvaća čitav rub nokta, a zatim se premješta na polumjesec. Na fotografiji gljiva na noktima izgleda poput žućkastih pruga usmjerenih prema zoni rasta nokatne ploče.

Sadistalnim oblikom gljive noktiju, koji se često nalazi na velikim nožnim prstima, na distalnom rubu nokta, u njegovom središnjem dijelu, pojavljuje se žućkasta mrlja infekcije, kao što može biti vidi se na fotografiji.

stadijumi gljivica na noktima

U uznapredovaloj fazi gljivice na nogama zahvaćeno je nekoliko noktiju, kao na fotografiji, a liječenje više nije ograničeno na lokalne lijekove i tablete. Pored antimikotičnih lijekova, nokat se podvrgava i hardverskom čišćenju kako bi se nokatna ploča uklonila u cijelosti ili djelomično.

Dugotrajna terapija uz upotrebu svih poznatih antifungalnih sredstava i tretmana provodi se na nozi, uzrokovanoj Trichophyton rubrum, s hiperkeritozom, kao što se može vidjeti na fotografiji.

Gljivična infekcija s ukupnim oštećenjem noktiju širi se na cijelo područje nokatne ploče, nokat je potpuno uništen.

Infekcija s drugim predstavnikom dermatofita, gljivom Trichophyton mentagrophytes, takođe može dovesti do ukupne gljivične infekcije nokta.

Infekcija trichophyton mentagrophytes

Potpunim porazom nokta na noktima gljivicama Trichophyton mentagrophytes, nokatna ploča je deformirana, fotografija pokazuje da se zadebljava, mijenja strukturu, ruši, na cijeloj površini se pojavljuju žućkaste mrlje.

Infekcija nokta ovim dermatofitom obično uzrokuje površinsku bijelu onihomikozu palca, rjeđe malog prsta.

Ova gljiva praktički se ne pojavljuje na noktima ruku, često uzrokuje interdigitalnu dermatofitozu na nogama, kao na fotografiji, i zahtijeva istovremeno tretiranje kože stopala i noktiju.

Simptom infekcije gljivicama na noktima, obično na stopalima, su bijele mrlje različitih veličina, kao na fotografiji, koje podsjećaju na leukonihiju - bolest same ploče nokta.

simptomi gljivica na noktima

Ali za razliku od leukonikije, kod koje su bijele mrlje uzrokovane pojavom mjehurića zraka u slojevima nokta, bijele mrlje kod gljivične infekcije rezultat su aktivnosti Trichophyton mentagrophytes.

Rijetko površinsku bijelu onihomikozu uzrokuju plijesni; kod AIDS-a uzročnik ove vrste gljivica može biti Trichophyton rubrum i zahvatiti nokte na objema stopalima i rukama.

Promjene na noktu zbog infekcije Candidom

Gljiva se obično javlja kod žena, zahvaća nokte na radnoj ruci koja je češće u kontaktu s vodom.

Za kandidalnu onihomikozu karakterističan je proksimalni oblik infekcije kod kojeg gljiva prvo zahvaća nabor nokta na dnu nokta, a zatim prodire u zonu rasta i nokatno korito. Zatim se postepeno kreće duž nokta od baze do ivice, zahvatajući sve veće područje nokatne ploče.

Uzročnik bolesti kod kandidozne onihomikoze je Candida albicans. Ova gljiva napada nokte na nogama i noktima, šireći se od zone polumjeseca u osnovi nokatne ploče, do slobodnog ruba, kao što se može vidjeti na fotografiji.

Znak infekcije noktima Candidaalbicans je upala nabora nokta (paronihija), odvajanje kožice od nokatne ploče, bol, ispuštanje gnoja kada je pričvršćena bakterijska infekcija .

Candida albicans je sposobna prodrijeti u nokat i sa njegove slobodne ivice. U ovom slučaju govore o distalnom obliku infekcije, koji se kombinira, u pravilu, s kožnom kandidijazom.

Liječenje gljivice na noktima kandide

Liječenje gljivice kandide na noktima ruku i stopala s oštećenjem više od polovine površine nokatne ploče, kao na fotografiji, uključuje ne samo borbu protiv onihomikoze, već i mjere za smanjenje aktivnost kandide u prirodnim rezervoarima njihovog skladištenja - crijevima, usnoj šupljini, sluznici genitalija . . .

Napadanje plijesnima

Plijesni uzrokuju gljivice mnogo rjeđe od Candide ili dermatofita. Kao što vidite na fotografiji, glavni simptom infekcije noktiju noktima plijesni je promjena boje pločice nokta u plavu, crnu, zelenkastu.

Znakovi plijesni na noktima mogu biti tamne mrlje, točkice na pločici nokta ili, kao na fotografiji, crna uzdužna pruga.

Preparati protiv gljivica

Protugljivična sredstva sa flukonazolom, ketokonazolom, terbinafinom, itrakonazolom, grizeofulvinom koriste se za liječenje gljivica na noktima uzrokovanih dermatofitima, kao na ovoj fotografiji.

Protugljivična sredstva sa terbinafinom efikasna su kod dermatofitnih infekcija.

Protugljivična sredstva sa vorikonazolom vrlo su aktivna protiv dermatofita.

Koristi seiza liječenje plijesni na noktimana stopalima, rukama iprotiv kvasnog kandida. Spektar djelovanja uključuje plijesni poput Aspergillum, Fusarium, Penicillium.

Preparati na bazi itrakonazola nose se sa plijesnima.

Gljivične bolesti noktiju

gljivične bolesti

Na noktima se ponekad pojavi sivkasta nijansas ekcemom. U tom se slučaju nokatna ploča može odmaknuti od nokatnog ležaja, što se uočava kod gljivica.

Izvana vrlo slična onihomikozimanifestacijama psorijaze. Uz ovu bolest, ne samo da semijenja boja, već izadebljava ploča nokta.

Na njenoj površini pronađene su točkaste udubine, zabilježeno je odvajanje nokatne ploče od nokatnog sloja. Ali postoje razlike od gljivica: kod psorijaze su odvojeni i zdravi dijelovi nokta na nogu vremenom odvojeni ružičastom, žutom trakom.

Plavičasta bojadobiva nokatinfekcijom noktiju pseudomonas. Učestalo mehaničko trljanje nabora nokta uzrokuje pojavu površinskih brazdi, valovitost nokta.

Bijele mrlje leukonikije, čija je pojavapovezana s metaboličkim poremećajima, također se mogu zamijeniti s površnom bijelom gljivom s velikom površinom mrlje .

Promjene u boji, obliku nokta koji uzrokuju ozljede. Veliki prsti su u najvećem riziku. Nokat s ozljedom, kao i s gljivicom, zadeblja i potamni.

prevencija gljivica na noktima

Razlika između ozljede i gljivice je u tome što se promjene tijekom ozljede bilježe samo na ozlijeđenom prstu, nokti na ostalim prstima ostaju nepromijenjeni, ne zaraze se od oboljelog prsta, kao kod onihomikoze.

Posljedica traume može biti djelomično odvajanje nokta od nokatnog korita, stvaranje šupljine koja se pod nepovoljnim uvjetima brzo kolonizira gljivicama.

Ploča nokta može se odvojiti od nokatnog sloja pod uticajem svjetlosti (fotooniholiza), s anemijom nedostatka željeza, hormonskim bolestima. Cijepanje, gubitak nokta javlja se kod eritematoznog lišaja, bulozne dermatoze, traume noktiju.

Ali napokon se možete uvjeriti da je zaključak točan i započeti liječenje, možete tek nakon što zatražite pomoć dermatologa - specijaliste za kožne bolesti ili mikologa - liječnika koji liječi gljivične bolesti.