Svi su u opasnosti! Gljivice na stopalima: simptomi, liječenje, prevencija

Gljivice na stopalima sezonska su bolest i najviše se manifestiraju u sezoni nošenja zatvorenih cipela. Gljivične infekcije stopala ne privlače toliko pažnje kao druge vrste gljivica, poput gljivica na noktima. To je zato što se stopalo ne vidi ako ga posebno ne pogledate. A prve, ne jake manifestacije, pripisuju se svakodnevnim razlozima.

Najlakši način da se testirate na gljivice na stopalima je da njuškate cipele! Loš miris je znak gljivične infekcije. Iako same gljive ne ispuštaju miris, već svoje otpadne proizvode . . . Plus otpadne tvari mikroorganizama koji su se naselili u ranama nastalim gljivičnom bolešću. A uglavnom su to stafilokoki. Sve ovo skupa uzrokuje neugodne mirise cipela i stopala.

Češljanje kože na zahvaćenom području dovodi do širenja infekcije!

Kad su noge dugo u toplim, zatvorenim cipelama, obilno se znoje. Gljiva, koja se u normalnim uvjetima ne aktivira, kada se jednom stvori u idealnom okruženju za sebe, počinje aktivno da se razvija. Stoga se pojavilo drugo ime ove bolesti - "Sportsko stopalo". Gljivična bolest stopala, a uzrokovana je nekoliko vrsta gljivica. A budući da sportisti većinu svog vremena provode u uskim zatvorenim cipelama, oni uglavnom pate od ove mikoze.

Sportsko stopalo je prilično često. Njime se javlja gljivična infekcija tabana ili područja kože između prstiju.

Takve mikoze mogu nastati pojavom na stopalu jedne od sorti parazitske kolonije zarazne i vrlo zarazne bolesti koja se naziva gljiva na nogama.

Gljivične bolesti koje uzrokuju opsežne lezije kože provociraju razne vrste gljivica, čija se priroda otkriva u proučavanju analiza.

kako izgleda gljiva na nogama

Kako se gljiva manifestuje

Na koži nogu patologija se u početku manifestira na malim površinama koje su sklone ljuštenju, a zatim se mrlja širi neravnim ivicama i mikoza postaje izraženija.

Manifestacija simptoma gljivica na nogama može biti i munja i prilično spora. Jer sve ovisi o tome koliko je čovjekov imunitet jak i o vrsti mikroorganizma koji je donio ovu bolest.

Vrste gljivica na stopalima su prilično različite i manifestiraju se na svoj način, ali ako osoba ima bilo kakve patološke promjene na stopalima, onda biste trebali saznati od stručnjaka koji je razlog tome. Mikolozi će vam objasniti što je gljiva i naučiti vas kako se boriti protiv nje.

Kako izgleda gljiva na stopalima?

Gljivicu stopala prati, u većini slučajeva, "atletsko stopalo" - izgleda kao jedva primjetna perutava koža. Kako se patologija širi, boja kože postaje crvena, a promjene postaju uočljivije. Dalje, bolest stopala izgleda kao velika područja s velikim ljuspicama suhe kože, ponekad su znakovi locirani na jednoj strani, ponekad na obje strane stopala. Lokalizacija gljivice na stopalu obično se nalazi na dnu udova, a izgled udova ovisi o stepenu razvoja patologije.

Razmotrene su razlike u vrstama kao što su:

 • vrlo gusta rožnjača na đonu;
 • pahuljice počinju ljuštiti med prstima;
 • koža je upaljena;
 • lezija stopala takođe izgleda poput mjehurića.

Gljiva nastala na nogama izgleda prilično izražajno, pa osoba treba primijetiti određene manifestacije i obratiti se liječniku.

gljivice na stopalima

Uzroci gljivica stopala

Šta učiniti ako se pojavi gljiva? Za početak vrijedi otkriti razloge njegovog pojavljivanja i razmisliti o tome gdje bi se točno spore mogle pokupiti i zašto tijelo nije pravilno reagiralo.

O tome kako započinje formiranje atletskog stopala, o razlozima koji prethode razvoju patogene flore, mikolozi kažu sljedeće: gljivica na stopalima može se razviti ako osoba koristi čarape ili cipele zaražene osobe, a također ne nosi papuče na mjestima gdje prolazi masa ljudi, naime u javnim kupalištima, saunama i bazenima, jer je tamo najpovoljnije tlo za bakterijski front.

Kako prepoznati gljivice na nogama

Razvoj mikoza, gljivične bolesti, provocira prilično velikom brzinom, a posebno brzo se takve manifestacije razvijaju ako postoje popratne kronične bolesti. Bolesti stopala mogu se utvrditi nezavisno, ali kako ne biste zbunili svaku abraziju kože sa znakovima gljivica na nogama, vrijedi pažljivo razmotriti stanje navlake, kao i izgled kože ispod prstiju.

Gljiva nogu prilično je raznolika po svojim simptomima, jer vrste gljivica na nogama također nisu ograničene na samo jednu, a svaka od njih ima svoju karakterističnu manifestaciju.

gljiva između prstiju na nogama

Kako izgleda gljiva na stopalu

A kako će izgledati kožne gljivice na nogama odredit će koja je vrsta. Tako reći, micelij će ostaviti "posjetnicu" po dolasku.

Ponekad ljudi koji su u anamnezi imali takvu patologiju i ne znaju za nju, samo vide previše suh pokrivač na nogama, ali misle da bi tako trebalo biti.

Opći simptomi obično izgledaju ovako:

 • pojava mikropukotina;
 • lagani svrbež, posebno između prstiju;
 • jako ljuštenje;
 • ponekad otok i bol na mjestima gdje se javlja erozija;
 • rijetko, ali dolazi do krvarenja.
 • mogu se pojaviti duboke pukotine.

Kako izliječiti gljivice na stopalima

Liječenje gljivica na nogama dug je proces, ali ako se pripremna faza izvede pravilno, odnosno kada se dijagnosticira otkrije koji patogen parazitira u tijelu, tada terapija može biti brža.

Potrebno je sveobuhvatno liječiti gljivice na koži, primjenjujući i lijekove koji se uzimaju interno i vanjska medicinska farmakološka sredstva.

Sportsko stopalo se liječi pažljivim proučavanjem svih pogođenih područja, što bi trebalo olakšati kursom liječenja.

O tome kako liječiti gljivicu, trebate se posavjetovati s mikolozima. Moći će detaljno razgovarati o tome koji su lijekovi sposobni da se dobro nose sa bolešću.

Liječenje bolesti stopala može se podijeliti u nekoliko dijelova. Važan glavni zadatak je jačanje najugroženijih područja i rehabilitacija područja pogođenih bolešću. Važno je znati da stopala moraju uvijek biti suha i čista:

 • a cipele bi također trebale biti izrađene od materijala koji dišu;
 • pamučne zamjenjive čarape trebaju postati dobar upijajući sastojak koji skuplja vlagu;
 • nakon što su stopala bila u cipelama cijeli dan, potrebno ih je temeljito isprati i podmazati posebnim sredstvom koje je propisao ljekar.

Također je dobro koristiti posebne pudere koji pomažu u održavanju stopala suhim.

Sljedeći dio tretmana uključuje upotrebu antimikotičnih lijekova, kao što su:

 • masti sa posebnim sastavom;
 • krema svjetlije teksture od masti, što znači s dubljim uglom prodiranja iznutra;
 • aerosoli, čije najmanje čestice prodiru na najteža mjesta za pristup.

I premda se gotovo svi farmakološki pripravci namijenjeni uklanjanju patogena prodaju u maloprodajnoj ljekarničkoj mreži bez posebnog recepta, savjetovanje iskusnog stručnjaka ne samo da neće biti suvišno, već će, naprotiv, pomoći da se složen efekat na ovu bolest.

Najčešći razlozi zbog kojih liječenje ne daje efekta su prije svega poremećeni režim liječenja i neredovna upotreba sredstava.

Postoje i sljedeći razlozi:

 • mnogi pacijenti ne razumiju ozbiljnost bolesti i ne prihvaćaju predloženi tretman;
 • otprilike trećina oboljelih uopće ne ide kod specijalista i s vremena na vrijeme koristi samo-lijekove, što iz očiglednih razloga ne donosi olakšanje;
 • mnogi pacijenti ne vjeruju da je potrebno precizno dijagnosticirati vrstu patogena;
 • mnogi, čim se postignu prvi pozitivni rezultati, sami prestaju s liječenjem.

Kako se gljivice na stopalima liječe narodnim lijekovima

Gljivice na stopalima možete i liječiti narodnim lijekovima kod kuće.

Postoji jedan dobar alat, možete to učiniti sami.

Mast koja dobro uništava mikozu stopala:

 • esencija sirćeta - 110 grama;
 • jedno sirovo jaje;
 • maslac - 200 grama (bolje je uzeti prirodni poljoprivredni).

Piling sa upijajućim sastojcima s kuhinjske police:

 • soda;
 • pijana kava;
 • mljeveni valjani zob;
 • rižino brašno.

Takve komponente, uvedene u pjenu, mogu biti izvrsni pomagači prilikom brušenja kože stopala. Izvrsne su za piling čestica kože i oslobađanje područja koja trebaju biti tretirana od nepotrebnih slojeva.

Oblozi s anestetičkom otopinom.

Oblog od gaze natopljen je otopinom anestetika i noću ojačan na nozi. Ujutro se zavoj uklanja, a zahvaćena područja tretiraju odvarom kamilice. Ponavljajte 7 dana.

Ako dobro proučite temu, tada se bolest stopala može liječiti narodnim lijekovima, a kožne gljivice na nogama proći će bez traga, bez mogućnosti recidiva.

njegovani nokti na nogama

Posljedice uznapredovale mikoze kože nogu

Liječenje kožnih gljivica na nogama treba biti sveobuhvatno i pravovremeno, inače se mogu pojaviti sljedeće komplikacije:

 • sami parazitski elementi, kao i proizvodi koji ostaju nakon njihove vitalne aktivnosti, povećavaju rizik od alergija kod pacijenata;
 • tok dermatitisa može biti kompliciran pojavom ekcema i psorijaze;
 • s obzirom da je koža teško ozlijeđena, infekcija nesmetano prodire u donje slojeve epiderme i izaziva pojavu limfostaze.

Kod atletskog stopala bradavice se pojavljuju mnogo češće i može nastati hiperkeratoza.

Preventivne mjere

Gljivice na stopalima, odnosno njihova pojava, mogu se spriječiti.

Prvo, moguće je koristiti masti i narodne lijekove kao dodatnu zaštitu, a onda će se liječenje gljivica, čak i ako se dogodi, odvijati po pojednostavljenoj shemi.

Takođe je potrebno izvršiti sledeće korake:

 • jesti kako je propisano zdravim načinom života;
 • poštuju higijenske postupke;
 • ojačati imunološku odbranu tijela;
 • primeniti preventivne mere predostrožnosti.