Gljivice između nožnih prstiju: uzroci, simptomi i liječenje

Nepodnošljivi svrbež i crvenilo kože između nožnih prstiju, rezni bolovi u hodu prvi su simptomi najčešćeg dermatološkog problema - gljivičnih lezija kože. Klijajući kroz osjetljivi epitel kože, micelij gljive postepeno se "širi" po čitavoj plantarnoj površini nogu, uzrokujući neugodna mokra i ljuskava područja, bolne pukotine i deformacije noktiju.

kako i kako liječiti gljivice između prstiju na nogama

Maligne gljive i srodni faktori

Uzročnik bolesti su gljivice dermatomicete, među kojima se rod Trichophyton smatra najčešćim. Žive gotovo svugdje - u bazenima i na plažama, u cipelama ljudi i na životinjskoj dlaci, ali bolest nije uvijek izazvana. Važan čimbenik je stvaranje infekcijskih vrata kroz koja dermatomicete može prodrijeti do dovoljne dubine.

Gljiva između prstiju na nogama pojavljuje se kada su zaštitne funkcije kože oslabljene:

  • Kada nosite uske, zatvorene cipele. To se posebno odnosi na vruću sezonu, kada znoj koji se oslobađa stvara uvjete za maceraciju kože, postaje prebivalište mnogih mikroorganizama.
  • Abrazije i ogrebotine spremna su vrata za ulazak gljivica. Ako ih imate, ne biste trebali riskirati isprobavanje tuđih cipela na bosim nogama, boso hodanje u bazenu, sauni i parnoj kupelji.
  • Ljubitelji jeftinog pedikura u salonima sumnjive slave moraju potražiti učinkovit lijek protiv gljivica na stopalima između prstiju. Sam postupak uključuje rezanje kožice i ribanje kože, a nesterilni instrumenti mogu biti "obogaćeni" gljivicama.

Gljivice između prstiju: simptomi i komplikacije

Kako gljiva izgleda na nogama između prstiju ne može se jednoznačno opisati, jer bolest ima nekoliko oblika, od kojih svaki karakterišu posebne manifestacije:

  • Dishidrotsku gljivicu stopala karakteriziraju tri faze - crvenilo, stvaranje mjehurića sa tečnošću i isušivanje kora, ljuštenje. Sve tri faze koegzistiraju u pravilu na istim dijelovima kože. Podmuklost dishidrotskog oblika dermatomikoze leži u velikoj sličnosti s ekcemom. Za tačnu dijagnozu potreban je laboratorijski test razmaza.
  • Skvamozni oblik karakterizira crvenilo i jako perutanje kože.
  • Skvamozno-hiperkeratotska lezija izaziva jak svrab i peckanje, brtve i ljuske ljuštenja pojavljuju se nešto kasnije.
  • Kod intertriginozne forme manifestacije su toliko tipične da ne morate ni gledati kako gljiva izgleda između prstiju na fotografiji: jak svrab, pečenje praćeni su ljuštenjem i stvaranjem bolnih pukotina i prilično velikih žarišta epidermalnog pilinga često se pojavljuju.
  • Intertriginozni i dihidrotični oblici dermatomikoze zahtijevaju oprez i osjetljive metode liječenja, jer sekundarna mikroflora lako može prodrijeti u uplakana žarišta i pukotine, što će dovesti do pojave apscesa. Uprkos kroničnom toku, imaju izražene upalne procese, što zahtijeva upotrebu omekšavajućih masti i protuupalnih kupki.

Liječenje lijekovima

U arsenalu moderne medicine postoji niz lijekova za liječenje gljivica između nožnih prstiju. Među njima postoje i lokalne masti i tablete koje uništavaju gljivice iznutra. U pravilu, specijalist odabire lijek na osnovu analize stepena razvoja bolesti, njegovog oblika i pokrivenosti. Sistemska terapija pomoću tableta koristi se samo u naprednim slučajevima kada je u postupak uključena koža cijelog stopala i pronađene su karakteristične promjene na pločicama nokta.

Protugljivične masti podijeljene su kroz nekoliko generacija. Ali, treba shvatiti da čak i najučinkovitiji lijek protiv gljivica između prstiju na nogama ne garantira odlaganje ako zanemarite pravila lične higijene i brojne mjere opreza.

Tokom cijelog tretmana, barem jednom sedmično treba izvoditi nježnu pedikuru. Nakon toga, učestalost se može smanjiti na jednom u dvije sedmice.

Budući da gljiva može preživjeti na čarapama i cipelama, potrebno ih je i liječiti. Da biste to učinili, koristite tekućine koje sadrže hlor, poput izbjeljivača.

Ako razmišljate o tome kako se riješiti gljivica između nožnih prstiju, ne zaboravite svakodnevno mijenjati čarape. Dva ili tri dana zaredom nošenje odjeće već zadržava tragove znoja u kojem paraziti žive i množe se.

Samo kombinacija terapijskog kursa koji je odabrao specijalista i pažljivog poštivanja svih higijenskih pravila može garantirati brz oporavak od bolesti.

Liječenje gljivica između nožnih prstiju narodnim lijekovima

Tradicionalna medicina prikupila je puno recepata za borbu protiv gljivica, uključujući proizvode iz kuhinjskih ormarića i vrlo egzotično bilje i lijekove. Najpristupačniji među njima su:

  • Jod, svakodnevno podmazivanje lezija koje donosi vidljive rezultate za nedelju dana.
  • Vodikov peroksid, koji je popularnost stekao zahvaljujući radovima poznatog doktora. Njegova sposobnost uništavanja ćelijskih membrana gljive i stvaranja filma na površini oštećene kože jamči brzo oslobađanje od bolesti.

Ako ste potrošili puno sredstava i razmišljate kako liječiti gljivice između nožnih prstiju, trebali biste isprobati i učinak octa. Uprkos gljivicama koje žive u blago kiselom okruženju, ona ne podnosi porast pH. Podmazivanje zahvaćenih područja rastvorom od 9% octa i vode u omjeru 1: 8 daje pozitivne rezultate u roku od 2-3 sedmice.

Najpopularniji lijekovi u narodnoj medicini - luk i bijeli luk - također imaju antifungalni učinak. Kaša pripremljena od njih miješa se sa vazelinom u omjeru 1: 1 i nanosi na zahvaćenu kožu prije spavanja.

Niste odlučili kako liječiti gljivice na nogama između prstiju, ne zaboravite na njihovo uništavanje na cipelama i predmetima lične higijene. To je ono što garantuje odsustvo recidiva u vrlo bliskoj budućnosti.