Kako koristiti kapi za gljivice na noktima na nogama

Onihomikoza ili gljivica noktiju je uobičajena lezija koju karakterizira deformacija i promjena boje ploče. Prilično je teško prepoznati takvu bolest u početnim fazama: osoba možda ne obraća pažnju na lomljivost i tupost noktiju koji su se pojavili.

S vremenom počinju mijenjati boju, prekrivaju se izraslinama i stalno svrbe. Kapi od gljivica noktiju na nogama pomoći će u rješavanju ovog problema - ubit će patogene patogene i ubrzati rast zdravih ploča.

Najčešći kapi protiv gljivica su prilično jeftini proizvodi, ali uvijek možete pronaći jeftinije analoge. Treba napomenuti da se skupi lijekovi praktički ne razlikuju od drugih - sve je u marketingu. Toplo preporučujemo da se obratite lekaru, on će vam moći reći koje su kapi za lečenje gljivica na noktima najefikasnije.

Indikacije za upotrebu

Kapi za nokte pomažu u brzom suzbijanju gljivične infekcije: ubijaju patogene patogene, a također ubrzavaju rast novih i zdravih ploča. Treba napomenuti da aktivna tvar takvog lijeka može prodrijeti duboko u kožu, zbog čega se osigurava takav učinak lijeka. Specijalisti prepisuju svojim pacijentima upotrebu takvih kapiGljivice na noktima na nogama - indikacija za upotrebu fungicidnih kapisljedeći slučajevi:

  • pojavile su se tamne mrlje na noktima ili su potpuno promijenile boju;
  • na pločama su se pojavile pečate, promijenile su oblik;
  • nokat je počeo da se ljušti;
  • spoljna ivica tanjira počela je da se udaljava od kreveta.

Treba napomenuti da su kapi protiv gljivica na noktima prilično moćan lijek. Oni doprinose brzom uklanjanju patogenih patogena. Toplo preporučujemo da se konsultujete sa lekarom koji može utvrditi stepen oštećenja, kao i preporučiti najefikasniji lek za vas. Uz pomoć kapi, ne samo da se možete riješiti onihomikoze, već i ubrzati rast novog nokta.

Princip rada

Djelovanje kapi protiv onihomikoze zasniva se na dva djelovanja: fungicidnom dejstvu i fungistatičkoj sposobnosti. Prvi je da lijek pomaže u zaustavljanju rasta i razvoja patogenih stanica. Drugi govori o sposobnosti zaustavljanja širenja spora gljivica u obližnjim područjima pokrova. Moderni lijekovi imaju sva ova svojstva koja određuju visoku efikasnost takvog tretmana. Također u sastavu većine lijekova postoje i druge komponente koje pomažu ubrzati proces ozdravljenja.

Da bi se odredio najprikladniji agens, potrebno je provesti kulturu mikroorganizma. Takođe, prilikom odabira kapi, lekar treba da identifikuje stepen oštećenja i stadij mikoze. Ne vjerujte svim recenzijama, jer se kapi mogu koristiti za liječenje drugih oblika onihomikoze.

Iz tog razloga svakako se trebate posavjetovati sa specijalistom za gljivice. Postoje lijekovi koji imaju i protuupalno, restorativno i antibakterijsko djelovanje.

Kontraindikacije

Kod gnojenja u blizini nokta ne možete koristiti antifungalne kapi

Unatoč potpunoj sigurnosti kapi protiv gljivica na noktima, one imaju niz kontraindikacija. To je zbog prekomjerne aktivnosti aktivne tvari, koja u nekim slučajevima može negativno utjecati na tijelo. Treba napomenuti da u svakom pojedinačnom slučaju, liječnik treba pojedinačno razmotriti mogućnost liječenja takvim lijekom. Posebnu pažnju treba posvetiti onim osobama koje imaju povećanu sklonost alergijskim reakcijama. Apsolutna kontraindikacija za takvu terapiju je:

  • prisutnost krvarenja ili gnojnih područja u blizini nokta - kada uđe u ranu, agens uzrokuje nepodnošljivu bol, kao i upalu;
  • razdoblje trudnoće i dojenja - ulaskom u tijelo, komponente proizvoda mogu negativno utjecati na djetetov organizam;
  • djeca mlađa od 12 godina - učinak upotrebe u ovoj grupi još nije proučavan;
  • individualna netolerancija na komponente - može izazvati razvoj ozbiljnih alergijskih reakcija.

Prisutnost kontraindikacija sugerira da je prije korištenja ove metode liječenja neophodno konsultovati svog liječnika. Treba imati na umu da pojava neželjenih reakcija može značajno otežati proces liječenja.Iz tog razloga je strogo zabranjeno samoliječenje i prepisivanje takvih lijekova sebi.

Kapi protiv gljivica djeluju najefikasnije u početnim fazama. Korištenje kapi u uznapredovalim fazama pomaže značajno ubrzati proces ozdravljenja i oporavka. Integrirani pristup pomoći će vam da se brzo riješite gljivica.