Glavni i sekundarni simptomi gljivica noktiju na nogama

Većina ljudi i ne zna da je najčešće znojenje stopala i prateći neprijatan miris jedan od glavnih znakova razvoja gljivične bolesti. Gljivice na noktima na nogama, čiji se simptomi ne pojavljuju odmah, mogu se pojaviti kod svake osobe koja barem malo ne vodi računa o sebi. Ova bolest čeka gotovo svuda, a najčešće na javnim mjestima. Žalosno je da je gljivična bolest prilično podmukla: dugo se liječi i nije efikasna u 100% slučajeva, jer je karakteriziraju recidivi. Da biste na vrijeme identificirali gljivicu i započeli liječenje, morate imati predstavu o tome kako se gljivica noktiju na nogama manifestira.

simptomi gljivica stopala

Širenje gljivične bolesti

Bolest je uzrokovana razvojem parazitskih gljivica u tijelu. Najbolji uslovi za njihovo nicanje i naknadno širenje su toplo okruženje u isto vreme i visoka vlažnost. Mnogi su mišljenja da je vrlo lako dobiti takvu infekciju u vodenim parkovima, kupatilima, kozmetičkim salonima.

Ali statistika je potpuno drugačija: možete dobiti gljivičnu infekciju čak i bez napuštanja kuće kroz zajedničke stvari (kupatilo, odjeća, obuća, ručnici). Međutim, to je tačno ako je barem jedan od ukućana nosilac gljivice. Pa ipak, šta u principu utiče na širenje gljivice? Postoje sljedeći ključni aspekti koji uzrokuju infekciju gljivičnom bolešću:

 • Jako znojenje;
 • dijabetes;
 • Problem viška kilograma;
 • Ako je nokat ozlijeđen;
 • Slab imunitet.

Da biste se nekako zaštitili od infekcije gljivicom, morate koristiti samo sredstva za ličnu higijenu, provesti sveobuhvatan tretman tuširanja i kade, nositi samo cipele, organizirati pranje tepiha što je češće moguće itd. A ako ste već primijetili prve znakove gljivica na noktima, odmah se obratite dermatologu!

Znakovi gljivice, zasnovani na uzročniku bolesti

gljivična infekcija noktiju

Znakove gljivica na noktima na nogama treba na vrijeme uočiti. Učinkovitost kompleksnog liječenja gljivične infekcije određena je mjerom u kojoj je uzročnik bolesti ispravno identificiran. To se može objasniti činjenicom da postoji mnogo vrsta gljiva, a svaka vrsta reagira na određenu grupu lijekova.

U većini slučajeva uzročnici bolesti su:

 • Mould;
 • Dermatofiti;
 • kvasac.

Ako je gljivica počela da se razvija zbog kvasca, tada je gotovo nemoguće otkriti bolest preko noći. Znakovi gljivica na nogama u takvim okolnostima su sljedeći:

 • Stopalo i koža oko nokatne ploče svrbi;
 • Nokat se ljušti.

Gljivična infekcija se javlja samo u 4-5% slučajeva. Vrlo često dermatofiti pogađaju ploču nokta (94, 5%). Ovaj patogen ima 3 vrste, a manifestacija svake je vrlo različita:

 • 1 tip. Postoji istovremeni poraz nokatne ploče, kože stopala i nogu u cjelini. Takva gljivica lako prelazi na nokte i kožu ruku.
 • 2 tip. Bolest pogađa samo nokte palca i malog prsta na nogama. Može doći i do pregiba između prstiju.
 • 3 tip. Karakterizira ga oštećenje nokatne ploče malog prsta i palca, ali se bolest ne širi na kožu.

Što se tiče plijesni, uzročnik u ovom slučaju su gljivice plijesni. Uočava se izuzetno rijetko. Uglavnom se nalazi kod pacijenata sa AIDS-om.

Ostali simptomi

crne gljivice na noktima

Često, kada se bolest tek počinje razvijati, nema simptoma gljivica na noktima na nogama. Ali u slučaju ekstremne pažnje prema stopalima, osoba će primijetiti da su se na ploči nokta počele pojavljivati okrugle mrlje, a sam nokat gubi sjaj i postaje grub. Razvijajući se, gljivična bolest u većoj mjeri utječe na ploču nokta: njena boja će se u početku promijeniti, nakon čega se nokat ljušti, lako se može slomiti. Nijansa ploče nokta određena je vrstom gljivice patogena.

Gljivice na noktima na nogama: simptomi (dodatno)

 • Ploča nokta postaje crna;
 • Nokat poprima neobičan oblik, a njegova struktura se potpuno mijenja;
 • Nokti postaju vrlo lomljivi;
 • Plastične rezove noktiju ispod kože;
 • Prati ga stalni umor.

Nenormalan izgled nokatne ploče je „zvono" za posjet dermatologu, a tu će se potvrditi ili opovrgnuti gljivice na noktima čije ste simptome primijetili. Ako stalno odgađate odlazak ljekaru, bolest će se brzo proširiti na druga područja. Ako ne razmišljate o tome, onda u ovoj bolesti nema ničeg opasnog po život. No, osim isključivo estetskog problema i nelagode, gljivična infekcija ponekad je uzrok velikih komplikacija. Iz tog razloga ne treba zanemariti simptome i započeti liječenje bolesti na vrijeme, čim se otkrije.

Lekar koji leči gljivične bolesti

Realno je da sami otkrijete infekciju, ali samo ljekar može potvrditi vaša nagađanja. Da bi se postavila tačna dijagnoza, dermatolog će preporučiti određene testove. Za njihovu provedbu uzima se komad uništene ploče nokta ili struganje periungualnog tkiva.

Pravovremeno otkrivena infekcija olakšava dalje liječenje i eliminira mogućnost komplikacija. Ako se liječenje ne započne u pravo vrijeme, to će osigurati širenje bolesti na druge organe i sve nokte ruku/stopala.

Gljivice na noktima na nogama: postupak liječenja

Terapiju usmjerenu na liječenje gljivica propisuje dermatolog - sve će zavisiti od toga koliko je bolest uznapredovala, vrste gljivice koja je prisutna u tijelu i drugih faktora. Obično, ako se gljivica tek počinje razvijati, lijekovi se propisuju za vanjsku upotrebu. U težim situacijama pribjegavajte intenzivnom liječenju.

Uzgred, potrebno je dosta vremena. Stoga je u Vašem interesu da i pri najmanjoj sumnji na gljivičnu infekciju posjetite ljekara! Simptomi gljivica na noktima moraju se prepoznati unaprijed. I što se prije otkrije bolest, brže će doći do liječenja!