Lakovi protiv gljivica na noktima - pregled i poređenje

Lijepi nokti jedan su od velikih pluseva u stvaranju imidža uspješne, zdrave i sretne osobe. Ali koliko često ostavlja mnogo da se poželi ne samo u njihovom izgledu, već iu zdravlju noktiju. Požute, zgusnu se, ljušte.

U veoma naprednim slučajevima, ploča nokta se može potpuno odvojiti od prsta. Razlog ovako neestetskog i bolnog stanja noktiju je gljivica. Uhvatiti onihomikozu, uobičajenu i teško izlječivu bolest, nije tako teško kao što se čini.

Posjeta saunama, bazenima bez individualne obuće, svlačionicama na plažama najčešći su načini zaraze, a gljivice noktiju na nogama su najčešća vrsta gljivične infekcije. Razvoj patološke mikroflore na noktima olakšava čest stres, emocionalni stres i smanjenje imuniteta.

Loše navike, nepoštivanje ličnih higijenskih zahtjeva također su provocirajući faktori gljivica na noktima. Lijek za bolest nije brz kao infekcija. Od tačne dijagnoze bolesti do izlječenja potrebno je najmanje šest mjeseci ako je gljivica lokalizirana na noktima na nogama, a do dvanaest mjeseci u slučaju oštećenja nogu.

nanošenje laka za liječenje gljivica na noktima na nogama

Lakovi za liječenje gljivica na noktima

Ovisno o stadiju i lokalizaciji gljivične infekcije, koriste se različite metode koje omogućuju oporavak u optimalnom vremenu.

U početnoj fazi infekcije, lak se uspješno koristi za liječenje gljivica na noktima, čiji je princip omekšavanje zahvaćene ploče nokta, kao rezultat toga, spore gljivice umiru pod utjecajem lijeka.

Razne farmaceutske kompanije proizvode lakove pod različitim nazivima, a sve potvrđuju visoka fungicidna svojstva.

Ljekoviti preparati se uspješno koriste za otklanjanje onihomikoze i sprječavanje ponovnog pojavljivanja bolesti. Za prevenciju gljivičnih infekcija vrlo efikasno se koristi i lak od gljivica na noktima.

Preporuke za upotrebu antifungalnih lakova

Kako bi se osigurao maksimalni terapeutski učinak, tretman zahvaćenih noktiju treba provoditi u skladu s preporukama i u optimalnoj dozi. Tako se tretman lakiranjem provodi redovno, dva puta sedmično, a tretman se nastavlja do konačnog laboratorijskog i kliničkog oporavka, do šest odnosno dvanaest mjeseci za prste ruku i nogu.

Prilikom liječenja gljivica na noktima treba imati na umu da su nokti na nogama sposobni akumulirati nekoliko puta više ljekovite tvari nego nokti na rukama. Također je važno imati na umu da je korištenje različitih lakova u kombinaciji nepoželjno, jer to dovodi do smanjenja antifungalne aktivnosti.

Kontraindikacije za korištenje laka

Upotreba laka od gljivica noktiju u liječenju onihomikoze treba biti podložna kontraindikacijama za njegovu upotrebu. Zabranjena je upotreba tokom trudnoće i dojenja, kontraindicirana kod osoba sa individualnom netolerancijom na komponente lijeka, ne smije se prepisivati djeci. Nanošenjem laka za liječenje gljivica na noktima, u nekim slučajevima moguće je uočiti hiperemiju obližnjih područja kože.

Pravila prijave

  • Priprema nokatne ploče prije tretmana lakom sastoji se od uklanjanja maksimalno moguće količine zahvaćenog tkiva nokta pomoću posebne turpije koja dolazi uz medicinski lak.
  • Zatim se površina nokta odmasti vatom namočenom u vodeno-alkoholnu otopinu.
  • Drugi način pripreme nokta za nanošenje laka je korištenje higijenske kupke sa sapunom i sodom.
  • Nakon toga se na zahvaćeni nokat nanosi antimikotični lak. Preporučljivo je da se očvrsli lak skida tjedno, slično kao i kod konvencionalnih dekorativnih lakova, korištenjem uobičajenih organskih rastvarača.