Lak protiv gljivica na noktima

Terapija uznapredovalih oblika gljivica na noktima traje više od godinu dana. Međutim, u početnoj fazi, bolest se može brže riješiti. Da biste to učinili, stvoreni su lakovi od gljivica noktiju na rukama i nogama.

Liječenje noktiju zahvaćenih gljivicom lakom: indikacije i pristup

kako liječiti gljivicu noktiju na nogama

Antifungalni lak je sredstvo koje je nedavno postalo aktuelno u borbi protiv gljivica noktiju u početnim fazama infekcije, odnosno u slučajevima kada je ploča oštećena manje od 50%.

Alat je zgodan i praktičan: za razliku od masti, ne briše se i ne ispire nakon sušenja.

Međutim, antifungalni lak za nokte indiciran je samo u 2 slučaja:

 1. U početnoj fazi bolesti, kada je zahvaćeno do 30% ploče i ne više od 3 nokta na jednoj nozi, ruci. Sa većim i dubljim žarištima, antimikotičke tablete ne mogu se izostaviti.
 2. Za prevenciju onihomikoze. Premaz pouzdano štiti nokte od ponovne infekcije.

Lijek se može propisati za samoterapiju ili kao dio kompleksnog liječenja.

Kako djeluje antifungalni lak?

Lak za liječenje gljivica noktiju na nogama i rukama ima tekuću strukturu, brzo se upija i prodire čak iu mikropukotine. Aktivna tvar počinje uništavati staničnu membranu, enzime i spore patogena. Nakon stvrdnjavanja, premaz začepljuje ploču, sprečava ispuštanje kiseonika. Ostane bez osnove vitalne aktivnosti, gljive prestaju da se razmnožavaju i postepeno umiru.

Mikolozi propisuju i lijek za prevenciju gljivica, posebno za osobe s pretjeranim znojenjem i nakon akrilnih ekstenzija. Dobijeni zaštitni film sprječava ulazak vlage, gljivica, infekcija u nokat. Osim toga, alkohol, ulja i biljni ekstrakti u sastavu se dezinfikuju i suše.

Efikasnost tretmana

Lakovi od gljivica na noktima učinkoviti su samo za prevenciju i liječenje onihomikoze u početnoj fazi. Lijek stvara zaštitni omotač, brzo eliminira infekciju i sprječava pojavu nove. Potpuni oporavak nastupa nakon 3 mjeseca terapije, prvi rezultati su vidljivi nakon 7-10 dana.

Par sedmica nakon završetka liječenja potrebno je uraditi testove. Laboratorijski test će pokazati da li je infekcija potpuno eliminirana i da li je potrebna druga kura.

Prije kupovine proizvoda, posavjetujte se s mikologom ili dermatologom. Specijalista će procijeniti stepen i dubinu lezije, odrediti stadij i propisati odgovarajući lak za gljivične nokte na nogama ili rukama.

Kako nanijeti lak u liječenju gljivica na noktima?

Učestalost korištenja određenog alata navedena je u uputama. U pravilu se u prvom mjesecu nokti lakiraju jednom u 2 dana, u drugom - dva puta sedmično, u trećem - jednom sedmično. Terapija se provodi do rasta zdrave ploče.

nanošenje laka za nokte za liječenje gljivica na noktima

Lak protiv gljivica noktiju na nogama i rukama nanosi se prema sljedećoj shemi:

 • Preliminarna obrada. Prije tretmana, stopala ili ruke se pare u kupelji sa soda-solom, temeljito isperu sapunom i vodom. Zatim osušite površine i obavite higijenski pedikir ili manikir. Nokti se šišaju, gornji sloj se polira turpijom i obriše alkoholom.
 • Primjena sredstava. Lak za nokte od gljivica nanosi se četkom ili lopaticom na suhe ploče. Radnje se izvode polako i pažljivo kako ne bi ozlijedili kožu okolo. U ovom slučaju, sastav treba pokriti cijelo područje nokta.
 • Naknadnu obradu. Primijenjeni lijek ne treba uklanjati do sljedeće procedure. Međutim, nakon 10 minuta, nakon potpunog sušenja, dekorativni lak se može nanijeti na ljekoviti lak. Da li proizvođač dozvoljava ovu mogućnost navedeno je u uputama.

Kontraindikacije

Terapeutski lak za nokte iz gljivica se ne apsorbira u krvotok i ne može izazvati intoksikaciju. Međutim, lijek je kontraindiciran kod:

 • individualna netolerancija na komponente;
 • sklonost alergijskim reakcijama;
 • povećana osjetljivost kože;
 • djeca mlađa od 16 godina;
 • trudnoća i dojenje.

Lakovi se s oprezom propisuju kod dijabetes melitusa, bolesti imunološkog sistema.

Nuspojave

Lak za liječenje gljivica na noktima i rukama rijetko izaziva neželjene reakcije. U slučaju slučajnog kontakta s kožom, može se manifestirati:

 • spaljivanje;
 • crvenilo;
 • piling;
 • natečenost;
 • iritacija;
 • svrab.

Ako dođe do alergijske reakcije, vrijedi odabrati analog s drugom aktivnom tvari.

Pažnja! Lak protiv gljivica na noktima smanjuje efikasnost kombinovanih kontraceptiva.

Prevencija

zdravi nokti nakon lakiranja

Nakon potpunog oporavka, pacijent se često ponovo zarazi gljivicom. Kako bi se izbjeglo ponavljanje, potrebno je nokte premazati lakom u roku od mjesec dana nakon završetka tretmana.

Treba obratiti dužnu pažnju na higijenu: svakodnevno prati noge i ruke, mijenjati čarape, sušiti obuću. Peškiri i papuče moraju biti pojedinačni.

Zapamtite: čak i najbolji lak od gljivica na noktima zahtijeva redovno nanošenje. Bez ponovnog tretmana, premaz će se postepeno isprati. Kao rezultat toga, postojaće povoljno tlo za razvoj gljivica.

Zaključno, treba reći da u slučaju pojave simptoma oštećenja noktiju gljivičnom infekcijom, a posebno ako je to popraćeno povoljnim faktorima, trebate potražiti kvalificiranu liječničku pomoć.

Postavljanje eksperimenata samoizborom terapijskih sredstava ne samo da ni na koji način neće pomoći, već će i pogoršati postojeću situaciju. Dobivanje poklona u obliku gljivice na noktima vrlo je jednostavno, ali ga je prilično teško izliječiti. Terapija je dugotrajna i često je složena, pa tok bolesti ne treba započeti samoliječenjem.